Vrouwen naar de top? Diversiteit blijft een heikel punt in bedrijven

Is man-vrouw diversiteit een thema in jullie organisatie?
Willen jullie meer vrouwen in leidinggevende posities binnen jullie bedrijf?
En zijn jullie op zoek naar goede manieren om ze te empoweren en ondersteunen?

Onze maatschappij kent nog relatief weinig vrouwelijke voorbeelden in leidinggevende of invloedrijke posities.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen behoefte hebben aan vrouwelijke rolmodellen.
Dat juist dit ze zou helpen ontwikkelen in hun professionele loopbaan.
Een catch 22….

Veel vrouwen, zeker in bepaalde branches, werken dagelijks in een overwegend mannelijke omgeving. En hoe verder zij komen in hun carrière hoe meer dit het geval is. En juist richting de top blijken mannen steeds vaker ‘typisch mannelijk’ gedrag te vertonen.

De vraag is dan: hoe verhoud je je als vrouw tot die mannelijke omgeving? Pas je je aan de mannelijke standaard aan? Of kies je er juist voor om de vrouw in het gezelschap te zijn? En wat betekent dat dan? Hoe ga je ermee om?

Ik zie kracht in vrouwelijke leiders, maar ik zie ook dat ze weinig tijd nemen om te groeien en zichzelf te versterken. Ik zie dat ze zich vaak weinig bewust zijn van hun specifieke vrouwelijke kwaliteiten als het gaat om leiderschap. Dat is eerder een taboe. Ik zou vrouwen willen laten groeien in hun rol als leiders, en ze laten leren van elkaar.

In dit kader heb ik, Sabine den Hartog, meerdere vrouwen gesproken die letterlijk zeiden: “Ik wil geen nadruk leggen op het feit dat ik een vrouw ben, dat doet niet terzake. Sterker nog, ik hou me liever verre van ‘vrouwendingen’, zoals vrouwennetwerken of thema’s als vrouwelijk leiderschap.”

Zonde!

Vrouwen en mannen hebben zowel overeenkomstige als verschillende ervaringen opgedaan over een tijdspanne van vele eeuwen. Dat komt alleen al door hun positie en rol in de maatschappij, wat er van ze wordt verwacht. Daarbij hebben ze vergelijkbare én verschillende vaardigheden ontwikkeld. Het is niet eng of activistisch om dat te onderkennen. Zo zijn mannen bijvoorbeeld ook gemiddeld 13 cm langer dan vrouwen. Hoezo taboe? Wéét het, en werk ermee.

Om deze reden werken we graag mee aan de, vanuit Double Healix ontwikkelde, leergang die een grote diversiteit aan krachtige en inspirerende vrouwelijke voorbeelden bevat uit speelfilms en documentaires.

De lessen zijn universele leiderschapslessen die zowel voor mannen als vrouwen leerzaam en interessant zijn en aanzetten tot persoonlijke groei.

Krachtige rolmodellen zijn een goede stimulans om je leiderschapsrepertoire uit te breiden. Bovendien rekken ze je (onbewuste) beeld op van wat ‘goed leiderschap’ is. Daarmee draagt het inbrengen van vrouwelijke rolmodellen (in real life of uit films) bij aan een voedingsbodem voor een meer divers klimaat in organisaties.

Schijf je in voor ons seminar ‘vrouwelijk leiderschap in beeld’ via. https://doublehealix.com/trainingen/ladies-in-the-lead/

Op het onderwerp Vrouwelijk Leiderschap werken we samen met Double Healix.