Effectief je productiviteit verhogen en werkstress beheersen

Effectief je productiviteit verhogen en werkstress beheersen

Als je aan het einde van een lange en drukke werkdag ziet dat je veel hebt bereikt dan geeft dat een heerlijk gevoel. Productief zijn betekent dat je inspanning wordt beloond, dat je ziet dat je vooruitgang boekt. Daar krijg je direct energie van, het is dus aan te raden om effectief je productiviteit te verhogen.

Anders wordt het als de stapel werk steeds groter wordt. Als je continu onder tijdsdruk staat om je werk af te krijgen en steeds meer moeite hebt om je werk goed te doen. Als je merkt dat de kwaliteit achteruitgaat en het gevoel hebt dat je de controle kwijtraakt. Dat is het moment waarop je werkstress ervaart.

Werkstress en Burn-out

Als de werkdruk overslaat in werkstress dan ben je kwetsbaar voor ziekte of uitval. Aanhoudende werkstress kan tot langdurig ziekteverzuim en zelfs burn-out leiden. Als je werkstress ervaart verlies je het vermogen om overzicht op de situatie te houden. Je raakt volledig gefocust op de problemen en hebt moeite om een uitweg te zien (learned helplessness). Door werkstress ben je minder creatief, sneller geïrriteerd en asocialer naar anderen. Dit heeft een direct negatief effect op de productiviteit. Het is een actueel probleem in heel Nederland, maar zeker in bepaalde branches zoals de zorg, het onderwijs en de industrie. (NEA,2018).


Hoe kun je productiviteit verhogen en ga je werkstress te lijf?

Productiviteit is complex en wordt door veel factoren beïnvloed. Er is niet maar één recept dat je kunt volgen om het te verbeteren. Dit betekent niet dat je er niets aan kunt doen.

Je kunt het ook niet alleen oplossen. Met de Energy Check krijg je heel specifiek inzicht in waar je aan kunt werken, als persoon, als team en als leidinggevende en organisatie. Hierbij alvast een aantal effectieve maatregelen die je kunt nemen:

  • Omgaan met stress. Zie je stress als bedreiging of als uitdaging? De manier waarop je naar stress kijkt en hoe je die beoordeelt heeft direct effect op hoe je die stress ervaart. Als je je stress probeert te negeren of weg te stoppen speelt het op de achtergrond nog steeds mee. Het is beter om je stress vol in het gezicht te kijken, te analyseren en op een andere manier te bekijken. Door actief gebruik te maken van je mindset kun je de ‘negatieve lading’ van je stress veranderen in een positieve.
  • Vergroten van aantrekkingskracht. Door te werken aan een vitale werkcultuur creëer je aantrekkingskracht. Een werkomgeving waar je je veilig voelt, jezelf mag zijn, elkaar vertrouwt, vrijheid hebt om je eigen werk in te richten, je verbonden voelt, steun ervaart en samen werkt aan een gezamenlijk doel zorgt voor werkplezier en is aantrekkelijk. Niet alleen voor de mensen die er al werken, maar het werkt ook als magneet voor anderen.
  • Managen van complexiteit. Iedere organisatie heeft er mee te maken, bureaucratie, ingewikkelde processen, zinloze administratie en eindeloze lijstjes met data waar je het nut niet van inziet. Alles kost tijd. Kiezen voor het een gaat ten koste van het andere. Als je de wereld bekijkt met de bril ‘Simpel’, ‘Nuttig’ en ‘Kunnen we ook zonder’ werk je stap voor stap aan een fijnere werkomgeving. Een die zorgt voor minder werkdruk en meer snelheid.
  • Gebruik van positieve emoties. Positieve emoties zoals vreugde, dankbaarheid, belangstelling, plezier, hoop, trots en inspiratie helpen om de blik te verbreden en open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. Indirect helpt dit om stress te beheersen. (Broaden & Build, Barbara Fredrickson)
  • Aanwakkeren van nieuwsgierigheid. Het effect van stress is dat je focust op de problemen en hierdoor de mogelijkheden voor een uitweg niet meer ziet. Als je nieuwsgierig verplaats je je blik naar buiten en is het moeilijk om tegelijkertijd stress te ervaren. Nieuwsgierigheid beschermt je in die zin voor stress. Het aanwakkeren van nieuwsgierigheid kun je bevorderen door de juiste vragen te stellen. Vragen die beginnen met waarom, hoe en wat.
  • Promoten van zelforganisatie. Bouw aan de leiderschapskwaliteiten van alle medewerkers. Breng autonomie en beslissingsbevoegdheid zoveel mogelijk naar de plek waar het werk wordt gedaan.


Reactie plaatsen