[4] Ieder mens is een vat vol ongekende mogelijkheden
Inlime heeft zich sinds de oprichting in het jaar 2000 gespecialiseerd in organisatie cultuur en hoe je cultuur kan beïnvloeden en veranderen.
In onze aanpak zijn altijd de volgende 6 principes te herkennen:
- Wat je aandacht geeft groeit
- Reiziger, er is geen pad. Het pad ontstaat al lopende
- Eerst volgen, dan leiden
- Ieder mens is een vat vol ongekende mogelijkheden
- Verandering vindt plaats bij stretch
- De ketting is zo sterk als de zwakste schakel
In deze blog aandacht voor principe 4.
Principe 4
‘Ieder mens is een vat vol ongekende mogelijkheden.’
Het is een natuurlijke behoefte van ieder mens om zichzelf te ontwikkelen, om vooruitgang te boeken, om te groeien. Als kind willen we graag leren lopen, leren lezen, autonoom zijn. Als 2-jarige wilden we alles vooral zelf doen. Daar is slechts een voorbeeld en af en toe wat aanmoediging voor nodig. Ook als volwassene is die innerlijke drive nog steeds aanwezig.
Voor de behoefte onszelf te ontwikkelen hebben we in principe niemand nodig. Onze natuurlijke drang, onze intrinsieke motivatie beweegt ons als vanzelf in de richting van wat ons boeit. Totdat iemand anders wil dat wij veranderen of iets doen wat niet onze eigen keuze is. Deze externe dwang haalt onze intrinsieke motivatie onderuit waardoor we onze interesse volledig verliezen. Niemand wil zich immers slaaf voelen van een ander.
“Change is disturbing when done to us, exhilarating when done by us.” (Rosabeth Moss Kanter)
Er zijn managers die heel goed weten wat ze willen, die graag bepalen wat er gebeurt en vinden dat medewerkers dat maar gewoon moet uitvoeren. Die niet echt zitten te wachten op de meningen van de medewerkers, en die ze daarin klein houden.
Maar, als mensen klein worden gehouden kunnen er geen grootse dingen gebeuren.
Aan de andere kant is het ook mogelijk dat een omgeving of manager juist bijdraagt om nog meer uit jezelf te halen dan je voor mogelijk houdt. Die je innerlijke drive niet kapotmaakt, maar juist stimulerend werkt om het maximale uit jezelf te halen.
Een manager die gelooft dat iemand veel meer kan dan hij of zij wellicht zelf voor mogelijk houdt en hoge verwachtingen heeft, frustreert iemands innerlijke drive niet, maar geeft de ruimte en moedigt aan. Hierdoor krijg je het vertrouwen dat het je ook gaat lukken en zul je sneller dingen uitproberen, beter je best te doen en eerder doorzetten. Het geloof van een ander in jouw kunnen werkt als extra stimulans. Dit wordt het ‘pygmalion effect’ genoemd.
Een organisatie die mensen in zichzelf laat geloven, die hen vertrouwen geeft en ondersteunt om maximaal te groeien is in staat om de hele organisatie tot grote hoogte te brengen.